Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tvärvetenskap - vad är det och hur gör man? Konferens i maj 2018

I samtal
Foto: Kennet Ruona.

Den 4 maj nästa år bjuder Pufendorfinstitutet in till en konferens för att diskutera tvärvetenskap. Betoningen kommer att ligga på gränser och gränsdragningar för tvärvetenskaplig forskning och dess innebörder för teori och praktik.

Det är centrala frågor enligt Eva Persson som leder förberedelserna för konferensen tillsammans med Pufendorfinstitutets föreståndare Sune Sunesson.

- Vi på Pufendorfinstitutet har dragit oss för att försöka fastslå vad tvärvetenskap är för något, men anser att det är angeläget att diskutera. Det har ju bl.a betydelse för vem som har tolkningsföreträdet;  vem som får rätten att tala, får sitt perspektiv representerat, får samarbeta och vem som inte får det.

Hon tillägger att det också spelar in för grundforskningen: Vilka områden brukar lämpa sig för tvärvetenskaplighet av olika slag? Kan dessa områden utvidgas? Kan tendensen med allt mer tvärvetenskapliga förhållningssätt förändra de vedertagna gränserna för kunskap?

Den modell som tillämpas vid Pufendorfinstitutet för att underlätta tvärvetenskaplig forskning – forskare från minst tre olika fakulteter vid Lunds universitet organiserar samarbeten nerifrån – kommer också att granskas vid konferensen.

- Finns det andra modeller för att främja gemensamma och flervetenskapliga projekt? Kan de underlätta överskridanden och integration mellan olika typer av forskning och forskningssamarbeten i syfte att ta fram nya idéer och initiativ? Vi ser det som viktigt att utvärdera hur vi arbetar och att jämföra med andra modeller,

Ett detaljerat program och inbjudningar till konferensen kommer att skickas ut under hösten 2017.

För frågor om konferensen går det bra att kontakta Eva Persson, eva [dot] persson [at] pi [dot] lu [dot] se (eva[dot]persson[at]pi[dot]lu[dot]se).

Läs mer om Tvärvetenskaplig forskning – hur går det till och vad innebär det?  Konferens i maj 2018