Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tvärvetenskaplig Migrationsforskning 2017/2018

Detta initiativ ska främja nya begreppsmässiga och teoretiska infallsvinklar samt nyskapande metoder för att granska processerna som är kopplade till migration. Pufendorfinstitutet bjuder in forskare från alla fakulteter för att diskutera migrationsfrågor i gränssnittet mellan ekologi, politik, arkeologi och medicin.

Tvärvetenskapliga infallsvinklar på migration

Migrationen har fått en framträdande roll i offentligheten. Fenomenet dominerar politiska kampanjer och debatter samt står i centrum för animerade diskussioner om (im)migranter, gränskontroller, integration och flyktingpolitik. Medan vetenskapen är van vid att röra sig med många olika innebörder av begreppet migration så förstår man det i dagligt tal och i media i första hand som den fysiska förflyttningen av människor från ett geografiskt område till ett annat.

- Vi kommer att börja med en seminarieserie och en större konferens, säger Mine Islar som koordinerar initiativet.

- Förflyttning av människor ses som en omedelbar strategi för att undkomma konflikter och fattigdom. Vårt syfte är därför att röra oss bort från den politiserade debatten om migration genom att inleda dialoger som medger reflektioner över andra, ofta förbisedda, aspekter av fenomenet. Migrationen sedd som en process inbegriper en mångfald aspekter som överskrider gränserna mellan vetenskapsområden, ämnesinstitutioner och fakulteter.

Seminarieserie 

Conflicts and Ecologies of Migration, 25 september

Detta första seminarium kommer att utforska migration i relation till resursgeografi i en tvärvetenskaplig miljö. Vi kommer att bjuda in talare och deltagare från statsvetenskap, kulturgeografi och ekonomisk geografi, naturgeografi och migrationsstudier i södra Sverige. 

Programmet publiceras i augusti. 

För mer information, kontakta Mine Islar: mine.islar [at] lucsus.lu.se.

Sidansvarig:

Pufendorfinstitutet
Lunds universitet

Box 117, 221 00 LUND

Besöksadress: Biskopsgatan 3