Initiativtagare Göran Bexell

Göran Bexell är rektor emeritus vid Lunds universitet och tidigare ordförande i Sveriges Universitets- och Högskoleförbund. Idag är han seniorprofessor i etik och arbetar sedan 2009 med uppdrag både inom och utom Lunds universitet.

Sedan 2009 har han arbetat med externa uppgifter, bl.a som utredare vid Karolinska Institutet, Göteborgs universitet och Uppsala universitet. Han har varit ledamot i Pressens opinionsnämnd och i Crafoordska stiftelsens styrelse.

Han är ordförande i styrelsen för Dag Hammarskjöld Foundation i Uppsala (www.daghammarskjold.se ), för Skissernas museum, tillhörigt Lunds universitet (www.adk.lu.se) samt i styrgruppen för Lunds universitets 350-årsjubileum (www.lu.se/om-universitetet/universitetet-i-korthet/universitetet-350-ar).

Han är ledamot i styrelserna för LMK-stiftelsen, Lund, Birgit och Sven Håkan Ohlssons stiftelse, Lund, samt för Högskolan i Halmstad.

Göran Bexell är också ordförande i Styrguppen för SUHF:s program för ledare i akademien, Stockholm, och är ofta anlitad som föreläsare om akademiskt ledarskap och akademiska värden.

Under senare år har han föreläst också om t ex Dag Hammarskjölds liv och död samt om Harry Martinson och etiken (www.youtube.com/watch?v=Ie1dKVwDjLc).

Under sin tid som rektor arbetade Göran Bexell strategiskt för ökat samarbete mellan discipliner, fakulteter och forskargrupper. Pufendorfinstitutet är ett exempel på denna satsning och Göran Bexell har numera sin fasta arbetsplats i huset, tillsammans med ledning, administration och forskare.

Göran
Göran Bexell