Pufendorf IAS

en kort historik

Förslaget att inrätta ett "Institute for Advanced Studies" vid Lunds universitet lades fram 2007 av professor Sture Forsén och godkändes samma år av universitetets råd för forskningsutveckling. Det inrättades av rektor Göran Bexell i december 2008. Namnet ”Pufendorfinstitutet” gavs efter Samuel von Pufendorf (1632-1694), en av universitetets första professorer. Sture Forsén utsågs till dess första föreståndare och han arbetar fortfarande vid institutet, nu som Senior Scientific Advisor.

Under våren 2008 blev det möjligt för institutet att få ett hem. "Classicum" stängdes efter att ha hyst Antikmuséet och institutionen för Antikens Kultur och Samhällsliv. Institutet gavs möjlighet att ta över byggnaden från 1886, som ursprungligen uppfördes att hysa Fysiska institutionen och som fram till 1951 kallades för "Fysicum". Efter ett generöst anslag från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse renoverades huset grundligt och i maj 2009 invigdes Pufendorfinstitutet i hörnet av Sölvegatan och Biskopsgatan.

Pufendorfinstitutet tillhör Universitetets särskilda verksamheter och leds av en styrelse och under denna verkar en föreståndare för att institutets dagliga aktiviteter följer verksamhetens föreskrifter. Dessa föreskrifter finner ni här och för utseende av ordförande och styrelseledamöter se här.

Huset_2