ASG New Pathways out of Poverty

Nya idéer för att åtgärda fattigdom
Det här forskningssamarbetet kommer att handla om fattigdom. Från ett tvärvetenskapligt perspektiv söker vi hitta möjliga banor ut ur fattigdom som är ett ständigt problem med många rötter och krafter bakom.

På grund av dess komplexa dynamik och flerdimensionalitet är fattigdom ett forskningsämne inom många discipliner, bland annat antropologi, ekonomi, geografi, sociologi, statsvetenskap, medicin och ingenjörsvetenskap. Baserat på en mängd olika taktiker och sakkunskaper har akademiker bidragit med kunskap både om de förhållanden som omgärdar fattigdom och hur man mildrar det. Ingripanden kommer i många olika skepnader och kan visa sig i alltifrån produkter som en rökfri spis och medicinska apparater; ekonomiska tjänster som villkorliga kontantöverföringar eller mikrolån; sjukvård som i mödrahälsovård eller vaccinationsplaner för att minska barnadödlighet; teknik som i verktyg för att transportera eller rena vatten; eller politiska handlingsplaner och stöd för jordbruk, sysselsättning och vattenförsörjning.

Den övergripande målsättningen är att alstra nya välinformerade idéer som är vetenskapligt grundade med hållbart förfarande som kan utföras av en mångfald aktörer däribland samhällen, regeringar, internationella organisationer, NGOs samt privata företag. Vårt huvudsakliga mål är att finna sätt att utveckla och genomföra kraftfulla, effektiva och rättvisa ingripanden för att åtgärda fattigdom och att göra det i samarbete med relevanta aktörer.

Medlemmar

Anne Jerneck (Koordinator)

Professor, Lunds universitets centrum för studier av uthållig samhällsutveckling, Lunds universitet
Kontakt:
anne.jerneck [at] lucsus.lu.se