ASG Transformation of Scholarly Communication

Förändringen av akademisk kommunikation
Syftet med denna ASG är att skapa en tvärvetenskaplig plattform för diskussioner om förändringen av metoderna inom akademisk kommunikation i syfte att åstadkomma en ökad förståelse för dessa förändringar och hur de inte bara påverkar forskningsmetodik utan även blir en viktig del i forskningspolicy och ledning.

Akademisk kommunikation har genomgått stora förändringar de senaste årtionden: förvandlingen till digitala format, befästningen av förlagsmarknaden som nu domineras av ett fåtal stora företag, ambitionen att göra forskningsdata tillgänglig i större utsträckning (Open Access och Free Access to Research Data) och den ökande användningen av bibliometriska analyser för att utvärdera forskning (t.ex. Borgman, 2007; de Rijcke et al., in press, Haider & Åström in press). ).

Medan diskussionen om akademisk kommunikation traditionellt sett har varit fokuserad på publicering så har idag frågan om kommunikation av forskningresultat och mjukvara för analys av data uppmärksammats på ett nytt sätt (t.ex. Czarnitzki et al., 2015). Detta reflekteras bland annat i att forskningsstiftelser begär databehandlingsplaner och att tidskriftsförlag som PLoS föreskriver en officiellt yttrande om datatillgänglighet från sina upphovsmän. Vidare har publiceringsrelaterad statistik alltmer börjat användas för att utvärdera forskning och dela ut forskningsanslag. Därför råder det ett stort behov av att överväga akademisk publicering som både ett system för forskningskommunikation och ett system för akademiska meriter och belöningar.

Medlemmar

Jutta Haider (Koordinator)

Universitetslektor, docent, Institutionen för kulturvetenskaper, Humanistiska och Teologiska Fakulteterna, Lunds universitet
Kontakt:
jutta.haider [at] kultur.lu.se