Tvärvetenskapliga infallsvinklar på migrationsforskning 2017/2018 – nytt initiativ vid Pufendorfinstitutet

Skulptur
Foto: Kennet Ruona.

Initiativet ska främja nya begreppsmässiga och teoretiska infallsvinklar samt nyskapande metoder för att granska processerna som är kopplade till migration.

– Migration har alltför länge betraktats som något som skapar problem för i-länder snarare än som en del i en global samhällsomvandling. Vi vill bjuda in till en tvärvetenskaplig diskussion som lyfter blicken från den nuvarande inskränkta och närsynta debatten, säger Sune Sunesson, föreståndare för Pufendorfinstitutet.

– Vi kommer att börja med en seminarieserie och en större konferens, säger Mine Islar som är samordnare för initiativet. Vi hoppas att aktiviteterna kan bli en arena för samtal om övergripande aspekter av migration, som ekologi, politik, arkeologi och medicin, och välkomnar forskare från LU och andra svenska lärosäten att ansluta till och medverka i initiativet.

Det första seminariet – Conflicts and Ecologies of Migration – äger rum den 25 september 2017 vid Pufendorfinstitutet. Det kommer att utforska migrationens dynamik i förhållande till resursgeografi i ett tvärvetenskapligt sammanhang. Inbjudningar och ett detaljerat program kommer att skickas ut i augusti.

För att få mer information om initiativet eller seminariet i september, kontakta Mine Islar, mine [dot] islar [at] lucsus [dot] lu [dot] se.

Läs mer om Tvärvetenskaplig Migrationsforskning 2017/2018.

2018-02-05
Sune Sunesson blickar framåt i sin nya roll som institutets vetenskapliga rådgivare
2018-01-29
Boklansering av Working and Organizing in the Digital Age, 12 februari