Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fotografier från en värld i brand

två män försöker rädda djur från en skogsbrand i Turkiet. Foto
Bönder försöker rädda sina boskapsdjur från en spridande skogsbrand i Turkiet (2021). Foto: Yasin Akgulg

Under sommaren har vi fått ständiga rapporter om skogsbränder som härjat i många delar av världen och försatt tusentals hushåll och liv i fara.  I en ny fotografisk utställning presenterar forskare vid Lunds universitet olika aspekter av skogsbränder i antropocen. Fotografierna är ögonblicksbilder av skogsbränder eller deras efterdyningar från olika delar av världen.

– Vi ser ett ökat behov av att utforska orsakerna bakom och effekter av skogsbränder. Vi måste också hitta sätt att förbereda världen för, och förebygga,  ökad bandrisk, säger Lina Eklund och Pinar Dinc, koordinatorer för gruppen Wildfires in the Anthropocene, vid Pufendorfinstitutet, Lunds universitet.

Tillsammans med andra forskare från hela universitetet har de studerat olika problem i samband med bränder, såsom brandsäkerhet, klimatförändringar, biologisk mångfald, hälsa, konflikter och miljösäkerhet. I fotoutställningen Världen brinner får besökarna ta del av utvalda fotografier och texter som illustrerar olika aspekter av skogsbränder i det förflutna, nutiden och i framtiden.

– Med den här utställningen hoppas vi väcka nyfikenhet och en ökad förståelse för hur skogsbränder hänger samman med exempelvis hälsa, klimatförändringar och till och med väpnade konflikter.

Om utställningen

I utställningen ingår fotografier och texter som belyser de mångfacetterade frågor kring skogsbränder som studerats av forskarna inom gruppen Wildfires in the Anthropocene.  Utställningen visas i Pufendorfinstitutets trädgård och pågår fram till den 10 oktober.

Utställningen öppnar på kulturnatten (Kulturnatten) i Lund med en kort introduktion av forskarna. Läs mer i vårt program för Kulturnatten.