Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tio växter att spana efter eller smaka på

maskros

Uteupplevelser har trendat så här i coronatider, när familjemedlemmar ska rastas och social distansering samtidigt tillämpas. Varför inte bota din eller barnens artblindhet när ni ändå är ute? All forskning visar att ju mer man vet om naturen, desto mer villig är man att värna den. Här tipsar medlemmar i ASGn Species and Alien Species om tio vanliga – och de flesta även ätbara – växter att leta efter, i staden eller på skogsutflykten.

Forskning visar att dagens människor har betydligt sämre kunskap om växter än tidigare generationer. Plant blindness, eller artblindhet, kallas det när man inte kan särskilja olika arter utan bara ser ”en blomma” eller ”ett träd”.

Vad spelar det då för roll kan man undra. Men faktum är att kunskaperna har betydelse.

– Forskning visar att vad vi känner till om naturen, och den kontakt vi har med naturen, påverkar hur benägna vi är att vara rädda om den. Förmågan att se hela dess mångfald gör att man ofta får en större vilja att bevara den, säger Bente Eriksen, föreståndare för Botaniska trädgården i Lund.

Tio växter att upptäcka 

Bota din artblindhet! Några tips på växter att upptäcka.

Artiklen finns att läsa i sin helhet på centrum för miljö- och klimatforskning (CEC).

Text: anna_maria [dot] erling [at] cec [dot] lu [dot] se (Anna Maria Erling)