Hållbar kvinnlig hälsovård - evidens från flera olika håll

CON-X 27 april
Seminarium
Con-x (Conflicting evidence around hormonal contraceptive) bjuder in till ett öppet seminarie under Hållbarhetsveckan i Lund om Hållbarhet inom kvinnlig reproduktiv hälsovård.

Hur påverkas samhället och människor i beslutet kring den reproduktiva hälsovården (preventivmedel) av miljöpåverkan (ex från hormonella preventivmedel), argumentation från grupperingar (ex.abortmotståndare), policyprocesser, utveckling av preventivmedel/metoder, den rådgivningkommunikation som sker och hur hänger det samman med den så kallade evidensbaserade hälsovården.

Under denna förmiddag diskuterar vi hur processer i ett tillsynes disciplinärt ämne är väldigt tvärvetenskapligt och om det kan och tillåts sammanfogas för att kunna formulerar evidens när det finns flera olika aspekter och källor.

Con-x är en av Pufendorfs Advanced Study Groups 2017/2018, och består av forskare inom naturvetenskap, medicin, sociologi och informationsvetenskap  Lina Nikoleris, Maria Ekelin, Johanna Alkan Olsson, Tullia Jack, Moa Petersén och Johanna Rivano Eckerdal läs gärna mer på Pufendorfs hemsida.

Evenemanget kommer att vara på svenska, men det går bra att ställa frågor på engelska.

Program

10.00 - 10.20 Miljö-, sociala, information- och policyprocesser en sammanfattning från ett försök att hantera komplexiteten. Con-x-gruppen hälsar välkomna. Lina Nikoleris från Centrum för miljö- och klimatforskning, Lunds universitet.

10.20 - 10.50 Utveckling av Preventivmetoder - betydelse, policy och trender
- Kristina Gemzell Danielsson, professor och överläkare från Institutionen för kvinnor och barns hälsa, Karolinska institutet

11.00 - 11.30 CON-X - är det evidens eller värden som är problemet?
- Niklas Vareman från Medicinsk etik, Lunds universitet

11.30 - 12.00 Nyckeln till framgång – kvinnans förväntningar och önskemål på preventivmedelsrådgivning
- Jenny Stern från Institutionen för hälsofrämjande vetenskap, Sophiahemmet Högskola, samt Institutionen för kvinnor och barns hälsa, Uppsala universitet

12.10 - 13.00 Paneldiskussion

Dagen avslutas med en paneldiskussion där Con-x medlemmar och de inbjudna talarna deltar.

Registrera dig här

Seminariet är kostnadsfritt. Max 30 pers – först till kvarn.

Programmet är en del av Hållbarhetsveckan 2018, se hela programmet här.

Tid:
2018-04-27 10:00 till 13:00