Öppning av Carbon Ruins mobila koffert

koffert
Utställning
Välkommen på öppningen av den mobila utställningen (i form av en Amerikakoffert) Carbon Ruins på Pufendorfinstitutet den 24e oktober.

Nu är den den mobila utställningen Carbon Ruins på Pufendorfinstitutet. Uställningen är tillägnglig för besökare under kontorstid (mån-fre) fram till jul.

Om utställningen

Året är 2053 och den svenska regeringen har just invigt museet FOSSIL och dess första utställning "Carbon Ruins". År 2045 uppnådde Sverige nettonoll utsläpp av växthusgaser, och blev därmed det första landet i världen att lämna den fossila tidsåldern (1849-2049). Två hundra år som förde med sig en otrolig välståndsökning, men också oljerelaterade konflikter och en klimatkatastrof som allvarligt hotade människa och natur. I detta sköra tillstånd av stabilitet vill museet skapa ett kollektivt minne av det liv vi lämnat bakom oss, samt uppmuntra och leda samtal kring hur ett hållbart liv på jorden ser ut.

Universitets tankesmedja LU Futura bjuder tillsammans med Narrating Climate Futures och Climaginaries in till utställningen "Carbon Ruins", en utställning över fossileran och de objekt vi lämnade bakom oss. Vi transporteras till år 2053, Sverige är världens första fossilfria välfärdsland - hur kom vi dit? Vad försvann och vad blev kvar? Hör historierna bakom objekten och föreställ dig en fossilfri framtid.

Målet med projektet är att göra den stora omställningen till ett fossilfritt samhälle greppbar. "Carbon Ruins" visualiserar och reflekterar aktuell forskning och ger besökarna möjlighet att utforska hur vår tids stora utmaningar har uppstått och hur vårt sätt att leva idag försvårar eller möjliggör de förändringar som krävs för att ställa om samhället till att bli fossilfritt. Urvalet av objekt och relaterade berättelser baseras på klimatmodeller och expertis inom nätverket Narrating Climate Futures och utvecklas hela tiden i mötet med sina publiker. Karaktärerna och händelserna som utgör historien har utvecklats i deltagande workshops med forskare och experter inom områdena mat, transport, stål, energi och plast.

Hur fungerar den?

Utställningen ryms i en ca. 100 år gammal 'Amerikakoffert' från Göteborg med måttet 160 cm x 110 cm som har behållit sitt ursprungliga utseende och bär på en historia om gediget hantverk som åldrats med värdighet och fortfarande är brukbar. Kofferten rymmer ett urval av objekt som representerar de olika kategorierna som är avgörande för omställningen: jordbruk, transport, energi och material som plast, stål eller betong. Samtidigt talar kofferten som objekt om vår förändrade inställning till resandet i förhållande till transport och de alternativa resesätten som blev präglade av hållbarhetstänk och cirkulär ekonomi. Kofferten är en mobil version av den ursprungliga, stationära utställningen "Carbon Ruins" och fungerar på samma sätt. Den dynamiska utställningsstrukturen innehåller olika objekt som är fastskruvade på enstaka hyllor eller som befinner sig i skyddade lådor inkl. plexiglas (t.ex. insekter, mineraler). En separat objektlista i häftform förklarar tillsammans med utställningsfoldern alla utställningsföremål och har sin plats på en hylla i locket till kofferten. En fullständig upplevelse får besökaren genom guidningarna som bäst förmedlar tidsförflyttningen. Guidningen är en "immersive experience" som hjälper till att placera oss i 2053, när Sverige är fossilfritt, och se tillbaka på omställningsåren.

Narrating Climate Futures: www.climatefutures.lu.se
Carbon Ruins: www.climaginaries.org/carbon-ruins