Protein Shifts – Past, Present, Future

protein food
Seminarium
Livsmedel- och livsmedelsproduktion har en direkt och betydande inverkan på människors hälsa, planetens välbefinnande och den ekonomiska utvecklingen. En av vår tids största utmaningar är ökningen av växthusgaser, där jordbruksmatssystemet beräknas utgöra cirka 30 %, varav 80 % genereras av boskapssektorn. Proteiner av vegetabiliskt ursprung har ett signifikant lägre koldioxidavtryck på miljön. Ett proteinskifte, där djurbaserade proteiner delvis ersätts med växtproteiner, kan således vara en viktigt led i att skapa ett mer klimatsmart och hållbart livsmedelssystem. Men hur kan egentligen ett proteinskifte gå till och hur kan vi producera hälsosamma och goda livsmedel baserade på växtproteiner på ett miljömässigt, etiskt och ekonomiskt hållbart sätt?

Pufendorfinstitutets Tema "The Protein Shifts - knowledge gaps, obstacles and opportunities" bjuder in till ett halvdagsseminarium där forskare och intresserad allmänhet får ta del av de frågeställningar och utmaningar som forskarna inom Temat jobbat med under året, samt lyssna på framstående inbjudna talare såsom Catarina Englund (Global Sustainability Innovation Manager, IKEA), Lisa Förare Winbladh (Författare/journalist/matskribent), Rickard Albin (R&D manager Lyckeby Culinar), Erik Sandelin (PhD Konstfack), mfl .

Protein Shifts – Past, Present, Future, programme

Vänligen notera att programmet är tvåspråkigt, presentationerna sker antingen på svenska eller engelska/Please note that program is bilingual, the presentations will be in either Swedish or English.

08:30-09:00 Kaffe/te, registrering

09:00-09:35 From confusion to fusion and back again, summarizing the Pufendorf IAS Theme “ The Protein Shifts – knowledge gaps, obstacles and opportunities” (Marilyn Rayner, Professor vid Institutionen för livsmedelsteknik, LTH)

09:35-10:10 (Rickard Albin, Research and Development Manager, Lyckeby Culinar AB)

10:10-10:45 Marsvin, insekter och mentala smaklökar (Lisa Förare Winbladh, författare/ journalist/matskribent)

10:45-11:00 Smakprover från det veganska köket (Anna Lundström, entreprenör, Maisha Deli Sweden AB)

11:00-11:35 Eating E.T. – Tasting non-anthropocentric futures? (Erik Sandelin, Konstfack - University of Arts, Crafts and Design)

11:35-12:10 IKEA’s Protein shift (Catarina Englund, Global Sustainability Innovation Manager, IKEA)

Om Temat The Protein Shifts - knowledge gaps, obstacles and opportunities:

Inom Pufendorfinstitutets Tema The Protein Shifts har forskare från olika fakulteter och expertområden samlats regelbundet sedan augusti för att utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv undersöka hur vi på bästa sätt skulle kunna möta Sveriges klimat- och hållbarhetsmål, utveckla attraktiva och hälsosamma livsmedel och öka konkurrenskraften hos den svenska livsmedelsindustrin.

Läs mer om Temat the Portein Shifts och deras arbete

Artikel: Så måste vi ställa om vårt livsmedelssystem

Temats hemsida

Tid: