Om Pufendorfinstitutet

Pufendorfinstitutet (Pufendorf IAS) är ett tvärvetenskapligt institut med syfte att stimulera till samarbete mellan forskare från olika discipliner inom Lunds universitet.

Forskare från alla universitetets fakulteter är välkomna till institutet för att tillsammans utforska vetenskapliga problem. Vi fungerar som en inkubator för nya tvärvetenskapliga idéer och utlyser möjligheten för interdisciplinära grupper att föreslå forskningsproblem att arbeta med en gång per år. De grupper vars ansökan beviljas arbetar sedan vid institutet i ”Teman” eller i ”Advanced Study Groups (ASG)” under en höst- och en vårtermin.

För att stimulera kunskapsutbyten bjuder vi också in flera internationella gästforskare som nomineras av våra Teman och som arbetar tillsammans med grupperna mellan 1-4 månader. Vi arrangerar konferenser, workshops och symposier och ger ut en tidskriftserie där Teman och ASGn har möjlighet att publicera texter.

Teman och ASGn samlas regelbundet vid institutet, alla möten hålls i våra lokaler som är belägna i det hus som kallas Classicum och som ursprungligen hyste Fysiska institutionen. Huset byggdes 1886 och under åren 1951-2008 var det också hem till institutionen för Antikens Kultur- och Samhällsliv. Från den tiden minner en samling avgjutningar av grekiska statyer och andra gipser, som nu bidrar till institutet trivsamma atmosfär i en varsamt renoverad, modern miljö.

Alla som vill besöka institutet är välkomna, för konstverkens skull, för att delta i våra öppna seminarier eller för att lyssna till musik vid någon av våra återkommande  lunchkonserter. En gång i månaden framför inbjudna musiker både klassiska och modernare verk och inträdet är alltid fritt. För verksamheter vid Lund universitet finns också möjlighet att hyra våra lokaler, som hörsal och seminarierum.

Astro_4

Sedan Pufendorfinstitutet inrättades 2009 har 30 Teman och 33 ASGn verkat vid institutet. Efter avslut - när gruppernas idéer hunnit mogna, spetsas till och samarbetet tagit form - fortsätter grupperna ofta att samverka, inte sällan i inter- eller transdisciplinära forskningsprojekt.