Om Pufendorfinstitutet

Pufendorfinstitutet (Pufendorf IAS) är ett tvärvetenskapligt institut med syfte att stimulera till samarbete mellan forskare från olika discipliner inom Lunds universitet.

grupp pufendorfinstitutet

Vid Pufendorfinstitutet samlas forskare från alla discipliner vid universitetet för att tillsammans utforska vetenskapliga problem. Vi fungerar som en inkubator för nya tvärvetenskapliga idéer.

Hos oss arbetar interdisciplinära grupper i sk Teman” eller ”Advanced Study Groups (ASG) med ett specifikt forskningsproblem under ca 8 månader.

För att stimulera kunskapsutbyten bjuder vi också in internationella gästforskare som nomineras av våra Teman och som arbetar tillsammans med grupperna mellan 1-4 månader. Vi arrangerar konferenser, workshops och symposier och ger ut en tidskriftserie där Teman och ASGn har möjlighet att publicera texter.

Teman och ASGn samlas regelbundet vid institutet, alla möten hålls i våra lokaler som är belägna i det hus som kallas Classicum och som ursprungligen hyste Fysiska institutionen. Huset byggdes 1886 och under åren 1951-2008 var det också hem till institutionen för Antikens Kultur- och Samhällsliv. Från den tiden minner en samling avgjutningar av grekiska statyer och andra gipser, som nu bidrar till institutet trivsamma atmosfär i en varsamt renoverad, modern miljö.

Alla som vill besöka institutet är välkomna, för konstverkens skull, för att delta i våra öppna seminarier eller för att lyssna till musik vid någon av våra återkommande  lunchkonserter. En gång i månaden framför inbjudna musiker både klassiska och modernare verk och inträdet är alltid fritt. För verksamheter vid Lund universitet finns också möjlighet att hyra våra lokaler, som hörsal och seminarierum.

Föreståndare

Ann-Katrin Bäcklund