2008 inrättades ett Institute for Advanced Studies vid Lunds Universitet med uppgift att ”främja samarbeten inom Lunds universitet och utgöra en öppen, kreativ flervetenskaplig miljö där forskare ska samlas i fria diskussioner”. Institutet fick namnet Pufendorf Institute for Advanced Studies – eller Pufendorfinstitutet.

Förslaget att inrätta ett "Institute for Advanced Studies" vid Lunds universitet lades fram 2007 av professor Sture Forsén och godkändes samma år av universitetets råd för forskningsutveckling. Det inrättades av rektor Göran Bexell i december 2008. ”Pufendorfinstitutet” tog sitt namn efter Samuel von Pufendorf (1632-1694), en av universitetets första professorer. Sture Forsén utsågs till dess första föreståndare.

Under våren 2008 blev det möjligt för institutet att få ett hem. "Classicum" stängdes efter att ha hyst Antikmuséet och institutionen för Antikens Kultur och Samhällsliv. Institutet gavs möjlighet att ta över byggnaden från 1886, som ursprungligen uppfördes att hysa Fysiska institutionen och som fram till 1951 kallades för "Fysicum". Efter ett generöst anslag från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse renoverades huset grundligt och i maj 2009 invigdes Pufendorfinstitutet i hörnet av Sölvegatan och Biskopsgatan.

Pufendorfinstitutet tillhör Universitetets särskilda verksamheter och leds av en styrelse, under denna verkar institutets föreståndare.

Pufendorfinstitutets föreskrifter (PDF)

Utseende av ordförande och styrelseledamöter för Pufendorfinstitutet (PDF)