Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Arkitektur och konst i huset

Byggnaden som Pufendorfinstitutet huserar i byggdes 1886 för att inhysa Fysiska institutionen. Mellan 1951 – 2009 var huset hem åt den Klassiska institutionen där ämnena antikens kultur- och samhällsliv, latin och grekiska studerades. Här fanns även Antikmuseet. 

Pufendorfinstitutet flyttade in 2009 efter en omfattande renovering som möjliggjordes av ett generöst anslag från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

När huset renoverades lades stor vikt vid att bevara och inkorporera inslag från de lager av historia som byggnaden bär på. Man har behållit originalgolv där det varit möjligt och där man lagt nya har de tillverkats enligt samma modell. Teaterbalkongen, där det under fysiska institutionens tid satt åskådare är kvar, likaså salen, där fysikaliska experiment förevisades och som under den klassiska institutionens tid var fylld med gipser och avgjutningar av grekiska marmorstatyer. 

En stor del av gipssamlingen, som tillhör Lunds universitets historiska museum, flyttades sedermera till Arkivcentrum Syd på Gastelyckan. Till institutets stora glädje lät man dock bland annat Parthenon-frisen, Afrodite och Artemis, Kouros, Oinomaios, Hippodomeia och Dionysos vara kvar i huset i det som än idag kallas ”Skulptursalen”. 

Allmänheten är välkommen att besöka våra lokaler. Är du intresserad av mer samtida konst kan du besöka oss under den årligen återkommande Kulturnatten! Då samarbetar vi med konstnärliga Fakulteten och Inter Arts Center och konstnärer och musiker, forskare och skådespelare uppträder, framför och presenterar föreläsningar och verk i det öppna huset.

Musik hör också till insitutets vardag. Skulptursalen med sitt höga tak har en fantastisk akustik. Den lånar sig väl till de lunchkonserter som institutet arrangerar flera av varje termin. Oftast spelas stråkkvartetter, men blåskvintetter, klarinett- och piano-kvintetter har också framförts, liksom opera och piano-improvisation.

 

Fris

Sidansvarig:

Pufendorfinstitutet
Lunds universitet

Box 117, 221 00 LUND

Besöksadress: Biskopsgatan 3