ASG Human Memory in the Digital Age

Mycket av mänsklig interaktion och kommunikation sker alltmer i ett digitalt universum. Vi lever våra professionella och personliga liv både offline och online.  På jobbet utgör datorer ett viktigt verktyg; Privat är smarttelefonen allestädes närvarande. Vi använder den flitigt för att hålla kontakt med familj och vänner. Den levererar underhållning och nyheter och fungerar som planeringsverktyg och kalender - alla aktiviteter som ingår i det mänskliga minnesarbetet.

Detta ASG har en explorativ karaktär och syftar till att utveckla forskning kring effekterna av digitaliseringsprocesser på mänskligt minne. Gruppens består av forskare intresserade av både minnesstudier och digitalteknik och är avsedd att fungera som en  multidisciplinär arena där  forskare från flera fakulteter ( humaniora, samhällsvetenskap, juridik, ekonomi, Tekniska Högskolan) vid Lunds universitet samlas och utbyter idéer och kunskaper från sina respektive områden för att svara på temagruppens huvudfråga : hur påverkar den digitala miljön våra individuella och kollektiva minnen? Med minne förstår vi här representationer av det förflutna som vi förmedlar mellan individer, inom sociala grupper och mellan grupper. Temagruppens vidare mål är att genom sin verksamhet bredda  sitt  nätverk och utveckla kontakter med likasinnade forskare i Sverige och utomlands för att  formulera forskningsfrågor som kan utgöra grunden för större bidragsansökningar till både svenska och internationella / europeiska forskningsfinansiärer.Sidan uppdateras inom kort.

Aktiviteter - preliminära

Oktober 10, 2017 - gästföreläsning

"Constructing reality: On how the brain constructs representations of the world around us and allows us to revisit the past and imagine the future"

Presentation av Professor Mikael Johansson, Institutionen för Psykologi, Lunds universitet.

Oktober 10, 2017 - gästföreläsning - videokonferensrummet

November 14, 2017 - videokonferensrummet

December 12, kl. 9.30, 2017 - Video Conference Room

"Cognitive consequences of linguistic diversity". Presentation av Professor Sven Strömqvist, Allmän språkvetenskap, Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet.

January 16, 2018 - Video Conference Room

January 19, 2018 - Hörsalen

kl. 9.30 - 12.00

”Minne, kommunikation och teknik från urtid till nutid". Presentation av Seniorprofessor Peter Gärdenfors, Kognitionsvetenskap, Filosofiska institutionen, Lunds universitet.

December 12, 2017 - videokonferensrummet

Januari 16, 2018 - videokonferensrummet

Januari 19, 2018 - Hörsalen

Januari 30, 2018 – Gästföreläsning - hörsalen