ASG Rapid brain change and long-term outcomes

Vi fortsätter att lära oss nya färdigheter och utveckla våra förmågor under hela livet. Moderna neuroimaging metoder låter oss se inuti hjärnan och observera hur och var förändringar uppstår som en effekt av erfarenhet. Det har varit känt under flera år att träning av en ny färdighet, såsom jonglering eller akademiska studier, kan leda till förändringar i hjärnstruktur i (för träningen) relevanta hjärnområden. Det är också känt att andra akademiska studier som språkinlärning kan leda till samma typ av förändringar fast i språkområden och att dessa ökningar är relevanta för akademisk prestation. Vi kan även utnyttja hjärnmätningar för att predicera utfallet av en intervention.

Sammantaget har hjärnans kapacitet för förändring visat sig vara mycket större än vi tidigare trodde. Erfarenhet kan forma vår hjärnas struktur på observerbar nivå under sekunder till minuter i stället för de veckor och månader som tidigare antagits. Vi vet mycket mindre om de cellulära mekanismer som ligger bakom dessa plasticitetsprocesser och hur dessa snabba effekter relaterar till långsiktiga förändringar och inlärningsförmåga. Att predicera utfall är viktigt om vi ska förstå varför vi lär oss olika mycket under en utbildning, eller om vi vill veta varför vissa individer svarar på en viss intervention i en klinisk miljö medan andra inte gör det.

Gruppen består av medlemmar från medicinska fakulteten, fakulteten för humaniora och teologi, samhällsvetenskapliga fakulteten och Lunds Tekniska Högskola. Gruppens gemensamma nämnare är ett stort intresse för hjärnplasticitet och erfarenhet av arbete med hjärnavbildningsmetoder hos både djur och människor.

Johan Mårtensson (koordinator)
Institutionen för kliniska vetenskaper Lund, Avdelningen för logopedi, foniatri och audiologi
Medicinska fakulteten, Lunds universitet
johan [dot] martensson [at] med [dot] lu [dot] se