ASG Slow Light - Speeding up Scientific Advancements

Flera av ASG medlemmarna är involverade i ett projekt, stött av Knut & Alice Wallenbergs stiftelse (KAW), med mål att bland annat utveckla tekniker för rumsupplöst optisk diagnostik djup inne i människokroppen. Detta genom att utveckla en ny teknik där en samverkan mellan ljus och ultraljud kombineras med material i vilka ljushastigheten saktas ner till ~0.1 ‰ av den normala ljushastigheten.

Genom detta ASG breddar vi gruppens erfarenhetsbas genom att inkludera forskare från andra medicinskdiagnostiska områden såsom magnetresonansavbildning (MRI), positronemissionstomografi (PET) och enfotonsemissionstomografi (SPECT) och bjuda in internationella gästforskare inom angränsande områden. Projektet bjuder också in gästforskare inom helt andra områden såsom signalbehandling, gravitationsvågsdetektion och materialberäkningar knutna till andra delar av det KAW stödda projektet rörande långsamt ljus.

Stefan Kröll (koordinator)

Professor, Fysiska institutionen