Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Proteinskiften

Kunskapsbrister, hinder och möjligheter
Livsmedel- och livsmedelsproduktion har en direkt och betydande inverkan på människors hälsa, planetens välbefinnande och den ekonomiska utvecklingen. En av vår tids största utmnaingar är ökningen av växthusgaser, där jordbruksmatssystemet beräknas utgöra cirka 30 %, varav 80 % genereras av boskapssektorn. Proteiner av vegetabiliskt ursprung har ett signifikant lägre koldioxidavtryck på miljön. Ett proteinskifte, där djurbaserade proteiner delvis ersätts med växtproteiner, kan såldes ses som nödvändigt för att drastiskt minska våra utsläppsnivåer av växthusgaser och skapa ett mer hållbart livsmedelssystem. För att lyckas med denna övergång måste hälsosamma och goda livsmedel baserade på växtproteiner produceras på ett hållbart, etiskt och ekonomiskt hållbart sätt. 

Enligt Sveriges regerings Agenda 2030 är ett av huvudmålen inom området "Hållbar och hälsosam mat" att ha en konkurrenskraftig svensk matkedja, där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som man uppnår relevanta nationella miljömål med syftet att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling över hela landet.

För att skapa hållbara och hälsosamma livsmedelssystem nationellt och globalt finns det många utmaningar, utöver de tekniska aspekterna, som måste övervinnas med avseende på vetenskaplig kunskap och innovation. 

Med detta som utgångspunkt har detta tema samlat forskare från olika fakulteter och expertområden för att utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv undersöka hur vi på bästa sätt kan möta Sveriges klimat- och hållbarhetsmål, utveckla attraktiva och hälsosamma livsmedel och öka konkurrenskraften hos den svenska livsmedelsindustrin. 

 

 

Sidansvarig:

Gruppmedlemmar

Marilyn Rayner (Koordinator)

Professor vid Institutionen för Livsmedelsteknik

Lunds Tekniska Högskola

Marilyn [dot] rayner [at] food [dot] lth [dot] se

+46 (0)46 222 47 43

 

Jeanette Purhagen (Koordinator) 

Projektledare, Institutionen för Livsmedelsteknik

Lunds Tekniska Högskola

Jeanette [dot] purhagen [at] food [dot] lth [dot] se

+46 (0)46 222 83 11

 

Cheryl Sjöström (Koordinator)

Forskare, Institutionen för Kulturgeografi och Ekonomisk Geografi

Cheryl [dot] sjostrom [at] keg [dot] lu [dot] se

+46 (0)46 222 62 28

 

Yahia Mahmoud

Tobias Linné

Andreas Håkansson

Karolina Östbring

Ingegerd Sjöholm

Frank Lipnizki

Juscelino Tovar

Åsa Håkansson

Karin Östergren

Yvonne Granfeldt

Charlotta Turner

Christian Jörgensen

 

Övriga forskare knutna till Temat:

Håkan Jönsson

Yvonne Granfeldt

Mark Brady

Sara Kollnig

Pufendorfinstitutet
Lunds universitet

Box 117, 221 00 LUND

Besöksadress: Biskopsgatan 3