Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tema Domesticering (Domestication)

Från ettåriga monokulturer till perenna polykulturer - Kan vi rätta till ett 10 000 år gammalt misstag?
Syftet med detta tema är skapa en tvärvetenskaplig miljö för kunskapsutveckling kring fleråriga (perenna) grödor. Det är välkänt att dagens jordbruk står inför omfattande hållbarhetsutmaningar – klimatförändring, jorderosion, förlust av biologisk mångfald, läckage av näringsämnen, utsläpp av bekämpningsmedel, avveckling och utarmning av landsbygden och minskande ekonomiska möjligheter för bönder. Temat undersöker och diskuterar visionen om ett rikt jordbrukslandskap som har förmågan att möta dessa stora utmaningar.

Temat Domesticering (Domestication) vill därför radikalt ompröva sätten på vilka livsmedel och andra jordbruksprodukter idag produceras. Vi diskuterar om en övergång till odling av perenna grödor – ett potentiellt paradigmskifte i jordbruket – skulle kunna erbjuda multifunktionella lösningar på många av de problem som kännetecknar dagens produktionssystem. Forskningen om perenna grödor påbörjades för omkring 30 år sedan och mycket har hänt sedan dess. Under de senaste åren har det skett stora framsteg inom utvecklingen av perenna varianter av viktiga basgrödor, såsom spannmål och oljeväxter. Idén om att det behövs om omställning av jordbruket mot en mer perenn produktion innebär dock ett genomgripande skifte i relation till hur jordbruket har bedrivits under de senaste 10 000 åren. Det finns många osäkerheter och frågor att reda ut. I detta tema undersöker vi därför just möjligheterna och utmaningarna med en perenn omställning av jordbruket, som strategi för en mer hållbar matproduktion.

I temat ingår forskare från fem olika fakulteter: samhällsvetenskap, naturvetenskap, humaniora, Ekonomihögskolan och Universitets Särskilda Verksamheter.

Sidansvarig:

Konferens: Is the Future of Agriculture perennial?

perenna grödor

6-10 April, Lund

Läs mer

Gruppmedlemmar

Lennart Olsson (Koordinator)
Professor vid Lund University Sustainability Studies (LUCSUS) 
Lunds universitet
lennart [dot] olsson [at] lucsus [dot] lu [dot] se
+46 46 222 05 11

 

Elina Andersson 

Wim Carton 

Cristina Chaminade 

Henrik Thorén 

Yann Clough 

Maj Rundlöf 

Håkan Wallander

Ellinor Isgren

Magne Friberg

Tomas Germundsson

Olle Frödin

Pufendorfinstitutet
Lunds universitet

Box 117, 221 00 LUND

Besöksadress: Biskopsgatan 3