Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tema The Nature of Peace

Länkarna mellan naturmiljö och fredsbyggande i post-konfliktområden.
Temat intresserar sig för naturmiljön i post-konfliktsamhällen. Vad för roll har naturen i fredsbyggande? Hur tas naturen i beräkning i svaga ekonomier som behöver växa snabbt? Leder fred alltid till en hållbar utveckling? Temat menar att ”miljörättvisa” (environmental justice) är centralt för hållbart fredsbyggande och utveckling i samhällen som nyligen lidit av interna beväpnade konflikter.

Återuppbyggnad efter konflikt fokuserar alltför ofta på de kortsiktiga och brådskande behov som samhällen som håller på att gå från konflikt till fred har. Dessa processer misslyckas ofta med att involvera grundorsaken till konflikten (exempelvis kontroll över nyckel-resurser), eller att integrera faktorer kopplade till fördelning av resurser och medverkan i miljöpolitik. Det är därför viktigt att undersöka hur miljörättvisa leder till hållbar fred och utveckling i längden. Temat samlar forskare från fem olika fakulteter (Samhällsvetenskap, Juridik, Humaniora och Teologi, Naturvetenskap och Universitetets särskilda verksamheter) för att diskutera och arbeta med dessa frågor.

Till bloggen Nature of Peace (på engelska).

Lina Eklund (koordinator)

Forskare, Centrum för Mellanösternstudier 
Universitetets särskilda verksamheter, Lunds universitet 
Lina [dot] Eklund [at] cme [dot] lu [dot] se
+46 (0)46 222 9609
http://www.cmes.lu.se/staff/lina-eklund/

Maria Andrea Nardi (koordinator)

Forskare, Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law, Affilierad forskare, Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi
Samhällsvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet
Andrea [dot] Nardi [at] keg [dot] lu [dot] se
+46 (0)769 47 2741
http://www.keg.lu.se/andrea-nardi

Nature of Peace

 

 

Sidansvarig:

Pufendorfinstitutet
Lunds universitet

Box 117, 221 00 LUND

Besöksadress: Biskopsgatan 3