Vad är tema?

Ett "tema" är ett projekt som kretsar kring ett eller flera aktuella vetenskapliga problem och där det för att hitta lösningar och svar behövs perspektiv från flera discipliner samtidigt.

”Teman” initieras av forskare från alla områden och fakulteter. För att antas som ”tema”, måste projektet till sin karaktär vara originellt, det ska hålla en hög vetenskaplig nivå och inkludera medlemmar från minst tre fakulteter. Möjligheten att söka ges en gång om året, vanligtvis med deadline i februari för temastart följande hösttermin. Alla ansökningar bedöms av externa internationella experter och beslut tas av av institutets styrelse. Vanligtvis strävar vi efter att kunna välkomna tre teman varje år.

”Teman” vid Pufendorfinstitutet befinner sig i ett tidigare skede än vad egentliga forskningsprojekt gör. Frågeställningar och mål växer fram under projektets gång. Det gör att originella och kreativa idéer har möjlighet att växa fritt. Fokus ligger på processen. Det viktigaste målet för ett "tema" är att hitta nya vägar att utforska. På sikt kan dessa leda fram till konkreta forskningsansökningar och till nya samarbeten, inom och utom universitetet. På så vis vill Pufendorfinstitutet verka som en inkubator för nya forskningssatsningar.

Hur arbetar forskare i tema?

Varje grupp, vanligtvis runt 10 personer, arbetar tillsammans vid institutet en eller två dagar i veckan, i ungefär åtta månader. Temamedlemmarna deltar i seminarier och workshops och varje forskare ges tillgång till en egen arbetsplats under tiden temat pågår. Lön för arbetstiden utgår genom sk. ”friköp” från heminstitutionen. Sådana friköp görs i överenskommen grad, från 10-50 % och i den grad man är anställd vid institutet arbetar man också på plats.

Läs mer om aktuella och tidigare teman under "Verksamhet".

Trapphall