Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Framtidens jordbruk

ASG 2025

Hur ska vi kunna möta den ökade efterfrågan på (närodlad) mat, samtidigt som jordbruket brottas med flera olika utmaningar?

Vidsträckt åkermark med stad i bakgrunden under en blå himmel med många moln. Foto.
Foto: Ismael Sanchez/Pexels

Jordbruket under 2000-talet står inför flera utmaningar: klimatförändringar, skadedjurs- och antibiotikaresistens, pandemier och krig – för att nämna några. De globala systemen för livsmedelsproduktion kommer att behöva förändras drastiskt under de kommande decennierna för att möta en ökande efterfrågan på mat.

Forskare inom ekologi, biodiversitet, aerosolvetenskap, kemi, toxikologi och arkeologi kommer att studera hur jordbruksmetoder kan påverka människors hälsa och hur detta har förändrats över tid. Ambitionen för denna ASG är att presentera idéer för ett mer hållbart jordbruk i södra Sverige, idéer som både bottnar i människors hälsa och välbefinnande som i produktivitet. 

Gruppen kommer att titta på olika klimat- och miljörelaterade ”stressorer”, liksom samhälleliga utmaningar och behov som till exempel ökad resistens, åldrande befolkning, minskad jordbruksmark och brist på framtida jordbrukare. Målet är att utforska vilka jordbruksmetoder som kan användas i framtiden för att minska hälso- och klimatrisker.