Kulturnatten
Kulturnatten i Lund
Under Kulturnatten i Lund den 21 september 2024 öppnade Pufendorfinstitutet dörrarna och bjöd på populärvetenskapliga föreläsningar i samarbete med Kungliga Fysiografiska Sällskapet. Många var de som tog chansen att stifta närmare bekanskap med vår trädgård och vårt vackra hus! Nu laddar vi inför nästa års Kulturnatt. Denna sida uppdateras då med nytt program.
Programmet 2024 (sidan kommer att uppdateras 2025)
Utställning "Kustperspektiv" i Pufendorfinstitutets trädgård. Utställningen pågår mellan kl. 10.00 och 13.00, panelsamtal kl. 11.00-12.00.
Utställningen väcker flera frågor: Vilka värden är viktiga att bevara eller utveckla vid våra kuster? Vilka tidsperspektiv ska vi ta hänsyn till vid planering och förändring av kusten? Hur fattar vi beslut när vi inte kan veta hur havets nivåer kommer att höjas, hur framtida generationer kommer att använda kusten eller vilka värderingar som kommer att styra?
Panelsamtalet mellan Johannes Hagström, hållbarhetsstrateg på Trelleborgs kommun och Caroline Hallin, kustforskare vid LTHmellan modereras av Åsa Knaggård, statsvetare vid Lunds universitet.
Utställningen presenteras på svenska men engelskspråkiga texter kommer att göras tillgängliga. Forskarna på plats svarar också gärna på frågor både på svenska och engelska. Panelsamtalet (på svenska) äger rum i Pufendorfinstitutets hörsal kl. 11.00-12.00.
Populärvetenskapliga föreläsningar i Pufendorfinstitutets hörsal
Det är populärt med våra populärvetenskapliga föreläsningar! Vi ber alla besökare att boka biljett för var och en av de olika programpunkterna. Om du inte har en biljett till nästkommande programpunkt, ber vi dig vänligt (men bestämt) att ge plats åt nya besökare.
13.00-13.30 Grön och hållbar mat från växtriket – en analytisk kemists berättelse
Charlotta Turner, professor i analytisk kemi, Lunds universitet
Vad innehåller bär, växtfröer, tång och trälignin, och hur tar man reda på det? I föreläsningen berättar jag om hållbar analytisk kemi, och hur vi kan ersätta giftiga lösningsmedel med återvinningsbar koldioxid i livsmedelsprocesser.
13.45-14.15 Jäst- och växtkultur banar vägen för giftfri kontroll av skadeinsekter
Christer Löfstedt, professor i biologi, Lunds universitet
Feromoner, insekternas egna doftämnen, kan användas för att kontrollera skadeinsekter men de är dyra att framställa. Jag kommer berätta hur vi med hjälp av genmodifierade jästkulturer och oljeväxter kan framställa billiga insektsferomoner för miljövänlig skadedjurskontroll.
14.30-15.00 Vad ska jag äta för att få vita tänder?
Charlotte Erlanson-Albertsson, professor, medicinsk och fysiologisk kemi, Lunds universitet
Med ökad ålder försvinner den vita färgen av tänderna - förändringen börjar redan i 20-års åldern. Tänderna åldras fortare hos män än hos kvinnor. Det vi äter och dricker betyder mycket för detta åldrande. Jag kommer att berätta mer om vad vi ska se upp med för att inte ytterligare skynda på tändernas åldrande.
15.15-15.45 Bildning och uppsprickning av superkontinenter - världens längsta cykler
Ulf Söderlund, professor, geologi, Lunds universitet
Under Jordens ca. 4560 miljoner år långa existens har det funnits perioder då våra kontinenter suttit ihop och bildat s.k. super-kontinenter. Bildning och uppsprickning av dessa superkontinenter tycks ske i ett cykliskt förlopp om ca. 600-700 miljoner år per cykel. Jag kommer förklara hur detta är möjligt och hur vi kan ta reda på hur dagens kontinenter varit arrangerade i superkontinenter, av vilka den senaste var Pangea.
Guidade visningar av huset (Classicum)
Guidad visning på svenska klockan 16.00
Guided tour in English 17.00
Kulturnatten på Pufendorfinstitutet
Tid: september 2025 (datum och klockslag meddelas senare)
Plats: Pufendorfinstitutet, Biskopsgatan 3, Lund
Alla arrangemangen är gratis och öppna för allmänheten, men glöm inte att boka biljett för varje enskild programpunkt!