Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Workshopparna som utgör Pufendorf Academy

- vad innehåller de? När äger de rum och var? Vem leder dem?

Med start i oktober varje år ses deltagarna i Pufendorf Academy på Pufendorfinstitutet (ej hybrid) en gång i månaden för att delta i workshoppar som har interdisciplinär forskning som förenande röd tråd. Gemensamt för alla Workshoppar är också att de ska bistå deltagarna att lösa faktiska problem som kan uppstå i den akademiska vardagen, kanske i synnerhet i interdisciplinära sammanhang. Programmet avslutas i månadsskiftet maj/juni året därpå.

Rosettfönster som ser ut som en blomma med åtta kronblad. Foto.

Pufendorf Academy består av åtta olika workshops och ett par uppgifter som deltagarna förväntas göra under programtiden. Programmet ges på engelska om det finns icke-svensktalande deltagare i gruppen. Programmet är kostnadsfritt för deltagarna och förtäring ingår samtliga dagar. Deltagarna är välkomna att stanna kvar på Pufendorfinstitutet efter workshoparna för att arbeta med uppdrag, prata med de andra deltagarna eller bara arbeta ”i fred”. 

  • Varför ska vi ens jobba interdisciplinärt? Finns det karriärmässiga risker?
  • Hur får man mest ut av interdisciplinära team? Vad kan de leda till?
  • Vilka utmaningar finns? Hur bemöter man dem? Hur kan man reflektera, lära sig av dem? Finns det skillnader i hur man leder eller deltar i ett interdisciplinärt team jämfört med en ”vanlig” forskargrupp? 

Inspirationsföreläsare och diskussionsledare: 
Caroline Hallin från LTH och Magnus Larsson från EHL – båda Pufendorf- alumni

När: 10 Oktober, Pufendorfinstitutet, Hörsalen, 9.15-12.00. Fika och lätt lunch ingår. 

Stanna gärna kvar här på Pufendorfinstitutet efter lunchen och prata med dina kollegor, jobba med PAC-uppgifter eller bara jobba i fred. 

Hur blir jag färdig med allt jag har på mitt bord i tid och mår bra under tiden? Är det extra svårt i interdisciplinära forskningsprojekt – eller rent av motsatsen? Innebär interdisciplinära åtaganden tid borta från den vanliga arbetsplatsen – och att du rent av får två heltidsjobb i stället för ett?

  • Deltagarna får en rad olika generella tekniker som fungerar särskilt bra inom akademin.
  • Deltagarna får konkreta verktyg kring hur man sätter mål för interdisciplinärt arbete, hur man kan få en interdisciplinär grupp att jobba mot dessa/samma mål och hur man planerar sin tid med flera okända variabler (både innehållsmässigt och praktiskt). 

Workshopledare: Åsa Burman (PhD), grundare och VD för Finish on Time och LU-alumn, med långvarig vana av tvärvetenskaplig forskning. 

När: 23 oktober, Pufendorfinstitutet, Hörsalen, 9.15-12.00. Fika och lätt lunch ingår. 
 Stanna gärna kvar här på Pufendorfinstitutet efter lunchen och prata med dina kollegor, jobba med PAC-uppgifter eller bara jobba i fred.

  • Hur skriver jag effektivt? Hur skriver och/eller revidera flera artiklar samtidigt? Hur tar jag emot feed-back? Hur samskriver man?
  • Peer-review av andras artiklar: Hur ska jag läsa, bedöma och ge feed-back?
  • Imposter syndrome – extra svårt i interdisciplinära team, eller rent av motsatsen? 

Workshopledare: Henrik Levinsson (PhD) och Linde Lindkvist (PhD), båda forskare med lång erfarenhet av bade interdisciplinär och intersektionell forskning och båda också WS-ledare för Finish on Time. 

När: 10 November, Pufendorfinstitutets hörsal, kl. 9.15-12. Fika och lättare lunch kommer att serveras.
Stanna gärna kvar här på Pufendorfinstitutet efter lunchen och prata med dina kollegor, jobba med PAC-uppgifter eller bara jobba i fred.

Tvärvetenskaplig forskning är ofta särskilt väl skickat att ta itu med samhällsproblem – inte bara genom de frågor forskningen väcker, utan också genom det språk den använder. Den här dagen är utformad för att bistå forskare att stärka sin kommunikationsförmåga och bättre förstå hur deras arbete kan engagera samhället. 

  1. Under förmiddagspasset kommer statsvetaren Åsa Knaggård att prata om vetenskapens roll i samhället och vikten av tvärvetenskaplig forskning. Hon kommer att lyfta frågor som vilka roller forskare kan ta i förhållande till samhället och argumentera för att forskare som arbetar tvärvetenskapligt på flera sätt är bättre rustade att kommunicera sin forskning utanför akademin än andra forskare.
  2. Eftermiddagspasset har ett mer praktiskt tillvägagångssätt och fokuserar på hur du ska planera din kommunikation. Andra forskare delar med sig av sina erfarenheter och forskningskommunikatör Ulrika Oredsson ger insikter om hur du väljer rätt kanal för ditt budskap, vilket stöd som finns från universitetet och hur du hanterar negativa svar som hat eller hot.

När: 16 januari 2026, Pufendorfinstitutets hörsal, kl. 09.15 – 15.30 (obs, heldag). Förmiddags- och eftermiddagsfika serveras, liksom lättare lunch.
Stanna gärna kvar här på Pufendorfinstitutet prata med dina kollegor, jobba med PAC-uppgifter eller hinn med mejlen innan du går hem.

Vill du nå ut med din forskning till en bred, internationell publik? The Conversation är en global plattform där forskare skriver artiklar tillsammans med professionella redaktörer – och når läsare världen över.

I den här interaktiva workshopen får du:

  • En introduktion till vad The Conversation är och varför det är en strategisk kanal för forskningskommunikation
  • Inblick i hur redaktörerna tänker – vad som fångar deras intresse och vad du bör undvika
  • En övning där du formulerar och testar en idé för en artikel

Artiklar i The Conversation som läses av många har ofta en sak gemensamt: de ger läsaren ett tydligt aha! – en oväntad vinkel, en ny insikt eller ett spännande svar på en aktuell fråga. När du arbetar tvärvetenskapligt ökar chansen till just det. Kombinationen av perspektiv kan ge nya ingångar och överraskande kopplingar – och öka chansen till publicering.

Ta gärna med en idé du vill vässa – eller kom som du är och låt dig inspireras.

Workshoppen leds av Ellen Albertsdóttir, strateg för forskningskommunikation och ansvarig för Lunds universitets samarbete med The Conversation.

När: Februari 2026 - exakt datum meddelas senare. Förmodligen mellan 9.15-14.00 
Stanna gärna kvar här på Pufendorfinstitutet prata med dina kollegor, jobba med PAC-uppgifter eller forskningsansökningar... 

  • Interdisciplinära artiklar: Hur och var ska jag publicera?
  • Open access – vad måste jag tänka på just i interdisciplinära sammanhang?
  • När jag samskriver en interdisciplinär artikel, vad måste jag vara uppmärksam på?
  • Vem ska läsa (före publicering)?
  • Hur kommunicerar jag publiceringen? (Knyter an till tidigare Ws om forskningskommunikation)
  • Varför är det så viktigt att uppdatera LUCRIS?

När: Andra hälften av mars 2026, förmiddag. Fika och lättare lunch kommer att serveras.
Stanna gärna kvar här på Pufendorfinstitutet efter lunchen och prata med dina kollegor, jobba med PAC-uppgifter eller bara jobba i fred.

Workshopledare: meddelas senare

Under hela Pufendorf Academy-programmet har deltagarna haft som uppdraf att skissa på en ansökan om att få starta en Advanced Study Group eller ett Tema vid Pufendorfinstitutet. Nu är det dags att presentera förslaget för övriga PAC-deltagare (och alumner?

  • Berätta om den egna processen med att ta fram ansökan – vad var roligast? Mest utmanande? Mest överraskande? Hur gick ni till väga för att kolla så att idén inte redan ”var gjord”?
  • Varje grupp och/eller deltagare får max 10 minuters "prat-tid".

Panelen som lyssnar och kommer med feedback består av ett par alumni från Pufendorfs stora alumninätverk samt Pufendorfinstitutets koordinator. 

När: April 2026 (i god tid före deadline för vårens ansökningar om att få starta en ASG...)
Fika och lättare lunch kommer att serveras.
Stanna gärna kvar här på Pufendorfinstitutet efter lunchen och prata med dina kollegor och Pufendorf-alumni eller så bara jobbar du här i fred.

Du visste kanske inte att det finns alla typer av riktade medel just för interdisciplinär – eller tvärvetenskaplig – forskning: Många forskningsfinansiärer lyfter fram vikten av att finansiera denna typ av forskning, men deras utvärderingsprocesser är inte alltid anpassade för att kunna bedöma och vikta forskningsansökningarna. Ansökningar måste ofta både visa på vetenskaplig excellens och god projektplanering, samtidigt som de måste vara tillräckligt tillgängliga och grundliga för att övertyga utvärderare från vitt skilda discipliner. 

Hur hittar man finansiärer för interdisciplinär forskning? Vilken typ av summor pratar vi om? Vad behöver du tänka på inför att skriva en framgångsrik ansökan om medel just för tvärvetenskaplig forskning? Vilka är de vanligaste fallgroparna och hur undviker man dem? Vilket stöd kan du få i processen? 

Med representanter för Lunds universitets Forskningsservice: John Philips, Kerstin Gidlöf, Sara Naurin 

När? Månadsskiftet maj/juni 2026

Detta moment är öppet för alla forskare inom Lunds universitet! Efteråt samlas deltagare i Pufendorf Academy och har en avslutning på programmet i Pufendorfs vackra berså. 

Kontakt Pufendorf Academy

Porträttfoto: Åsa Thormählen
Åsa Thormählen

Projektledare för Pufendorf Academy

 

E-post: Asa [dot] Thormahlen [at] med [dot] lu [dot] se (Asa[dot]Thormahlen[at]med[dot]lu[dot]se)