Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Extrema världar

Astrobiologi kallar vi det vetenskapliga sökandet efter liv i rymden som görs av den jordbundna varelsen Homo sapiens sapiens och som utförs på en vanlig planet kring en vanlig sol bland miljarder andra stjärnor och galaxer. Under hennes i universellt perspektiv korta historia på jorden har hon ofta, när hon blickat upp på den stjärnbeströdda natthimlen, undrat över de grundläggande existentiella frågorna: Varifrån kommer vi? Hur började livet?  Vad är det att leva? Är vi ensamma?

Astrobiologin är i dag ett snabbt växande mångvetenskapligt forskningsfält i skärningspunkten mellan astronomi, kemi, geologi, biologi och andra vetenskapliga discipliner. Astrobiologer studerar både teoretiska och empiriska frågor som till exempel  hur planeter bildas, förekomsten av planeter i andra solsystem, hur livet uppstod på vår jord, och hur liv kan överleva och frodas i extrema miljöer. Den här boken syftar till att beskriva detta nya forskningsfält, dess historia och forskningsfrågor, hur detta sökande går till och vad forskningen har kommit fram till.

Extrema världar skrevs inom ramen för forskningsprojektet ”Astrobiologi. Dåtid, nutid och framtid” vid Pufendorfinstitutet i Lund. Projektledare och redaktör är David Dunér, docent i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet.

Boken finns att köpa i bokhandeln, på AdLibris och Bokus

 

Extrema världar

Astrobok
Extrema världar