Att leva med bakterier: Möjligheter till ett levbart humanitärt liv
Antologi av Temat Postantibiotiska Framtider (2019)
I den här antologin utvecklar tio forskare sina tankar och idéer kring hur samhället idag och i morgon kan utformas för att hantera smittämnen som bakterier och virus i vår vardag. Smittämnen det i framtiden kanske inte finns något botemedel mot.
Att leva med bakterier: möjligheter till ett levbart immunitärt liv är en antologi som tvärvetenskapligt undersöker betydelsen av bakteriers växande antibio-tikaresistens. Detta är en förändring som håller på att göra antibiotikan inef-fektiv och därmed omskapa den mänskliga historien på lång sikt. Det upp-skattas att tio miljoner människor år 2050 kommer att dö av infektioner som inte längre svarar på den i dag tillgängliga antibiotikan. Hur kan vi här och nu hitta alternativa vägar mot en mer levbar framtid – med eller utan verksam antibiotika?
Redaktörer för antologin är Kristofer Hansson, etnolog och lektor vid Institutionen för socialt arbete på Malmö universitet; Cecilia Lenander, apotekare verksam vid Region Skånes regionala läkemedelsenhet samt Institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö, Lunds universitet och Henrik Loodin, sociolog och lektor vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap på Lunds universitet.