Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Arkitektur och konst i huset

Byggnaden som Pufendorfinstitutet huserar i byggdes 1886 för att inhysa Fysiska institutionen. Mellan 1951 – 2009 var huset hem åt den Klassiska institutionen där ämnena antikens kultur- och samhällsliv, latin och grekiska studerades. Här fanns även Antikmuseet.

 Pufendorfinstitutet flyttade in 2009 efter en omfattande renovering som möjliggjordes av ett generöst anslag från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

När huset renoverades lades stor vikt vid att bevara och inkorporera inslag från de lager av historia som byggnaden bär på. Man har behållit originalgolv där det varit möjligt och där man lagt nya har de tillverkats enligt samma modell. Teaterbalkongen, där det under fysiska institutionens tid satt åskådare är kvar, likaså salen, där fysikaliska experiment förevisades och som under den klassiska institutionens tid var fylld med gipser och avgjutningar av grekiska marmorstatyer. 

En stor del av gipssamlingen, som tillhör Lunds universitets historiska museum, flyttades sedermera till Arkivcentrum Syd på Gastelyckan. Till institutets stora glädje lät man dock bland annat Parthenon-frisen, Afrodite och Artemis, Kouros, Oinomaios, Hippodomeia och Dionysos vara kvar i huset i det som än idag kallas ”Skulptursalen”. 

Under Kulturnatten i Lund varje år öppnar vi upp huset för allmänheten. Är du intresserad av att besöka huset vid annat tillfälle så är du välkommen att kontakta oss. 

 

Fris