Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

CRISPR-terapi visar potential – möjligheter och utmaningar

Markus Järås
Marcus Järås, docent vid, avdelningen för klinisk genetik, Lunds universitet och medlem i gruppen CRISPR ideas, Pufendorfinstitutet.

CRISPR är en revolutionerande teknik som möjliggör effektiv redigering av DNA. Framtida tillämpningar av CRISPR kan förväntas bli breda men förutsätter etiska, juridiska och hälsoekonomiska överväganden. I en medicinsk kommentar i Läkartidningen skriver Marcus Järås, docent i klinisk genetik och medlem i Temat CRISPR ideas, vid Pufendorfinstitutet, om framtida möjligheter och utmaningar med CRISPR.

 

CRISPR, också kallad gensaxen, är ett kraftfullt genetiskt verktyg som snabbt etablerat sig i många molekylärbiologiska laboratorier (Fakta 1). Ett flertal kliniska studier utvärderar i dag terapier som baseras på CRISPR, och många fler är i preklinisk fas. Att utvecklingen av CRISPR går i rasande takt beror främst på att tekniken är mer effektiv än tidigare metoder: genetiska förändringar kan introduceras i en stor andel celler med hög specificitet. Möjligheterna till nya terapier är enorma. Men det finns även etiska, hälsoekonomiska och juridiska utmaningar [1]: För vilka ändamål ska vi använda CRISPR-baserade terapier? Vem ska använda dem och vilka kan dra fördel av dem? 

 

Läs hela artiklen online på lakartidningen.se: CRISPR-terapi visar potential – möjligheter och utmaningar 

Läs mer om Temat CRISPRideas vid Pufendorfinstitutet