Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skulle vi kunna jobba på Mars?

profilbild på forskaren Karin Broberg. Bild
Work on Mars-koordinatorn Karin Broberg svarar på tre snabba frågor. Foto: Cecilia von Arnold

Just nu driver NASA det så kallade Artemisprogrammet, som har som mål att skicka en bemannad rymdfarkost till månen nästa år, och i förlängningen upprätta en bemannad månbas. Programmet är även ett första steg mot att genomföra bemannade rymdfärder till Mars.

LUM har frågat Karin Broberg, professor i Genetisk arbets- och miljömedicin och koordinator för forskargruppen Work on Mars vid Pufendorfinstitutet, om möjligheterna att leva på Mars.

Kan genteknik vara lösningen för att klara av ett liv i rymden?

– Mars har i princip ingen atmosfär ­eller syre. Syre är nödvändigt för att människan ska leva och att tänka sig att enbart genteknik skulle kunna göra oss oberoende av syre är idag otänkbart. För att överleva på till exempel på Mars behövs alltså tekniska lösningar för syreförsörjning.

Vilka fysiska risker i rymden skulle genteknik kunna bidra till att lösa?

– Enligt vissa forskare skulle genteknik kunna minska fysiska risker i rymden. Studier på astronauter har visat att de utsätts för mycket strålning, förlust av muskel- och benmassa, förändringar i immunförsvar, vitaminnivåer och bakteriefloran. Genteknik skulle till exempel kunna öka kroppens eget skydd mot strålskador eller produktionen av benmassa.

Är det möjligt att anpassa vår kropp för ett liv i rymden?

– Att vara i rymden eller på en annan planet innebär stor stress på kroppen, både fysiskt och mentalt. Att vi via naturlig evolution skulle kunna anpassa oss till ett liv på Mars verkar orimligt eftersom syre är nödvändigt för vår överlevnad. Däremot kan man tänka sig att vi skulle kunna aktivera eller förbättra gener via genteknik som gör oss mer robusta mot uttorkning, brist på näringsämnen, förändrat immunförsvar eller hög strålning.

Artiklen publicerades ursprungligen i LUM 1/2023

Läs mer om Pufendorfinstitutets Advanced Study Group(ASG) Work on Mars