Tvärvetenskaplig forskning kommer att bedrivas inom följande områden:
- Eder och domstolar – från Forum till framtiden
- Neobiogenesis: livets oundviklighet
- Nästa generationens hälsolandskap: nya tvärvetenskapliga perspektiv på framtidens vårdinrättningar
Vi kommer också att kunna välkomna ett femte Tema i september: DigiJustice. Koordinatorer är Miranda Kajtazi (Ekonomihögskolan) och Lena Halldenius (Humaniora och Teologi).
Läs mer om höstens fyra andra Pufendorfteman från en nyhet tidigare i våras:
Artikel från 11 april 2024: Nu är det klart: Nya Teman beslutade för 2024-2025!
Advanced Study Groups 2024–2025
ASG Eder och domstolar – från Forum till framtiden
Arbetet i denna ASG:n kretsar kring två nyckelord, ”eder” och ”domstolar”, och samspelet mellan dessa. Domarnas oberoende och opartiskhet, samt ambitionen att finna sanningen genom rättsliga förfaranden, har från antiken och framåt definierats av olika typer av eder. Hur ska vi idag förstå dessa juridiska eder, vilken betydelse har de och vilken roll spelar de i finnandet av sanningen och för domarnas oberoende och opartiskhet? Gruppen vill också analysera det materiella innehållet i ederna och diskutera vad normerna för oberoende och opartiskhet innebär när AI blir en del av beslutsfattandet. Koordinator är Martin Sunnqvist (Juridiska fakulteten)
ASG Neobiogenesis: livets oundviklighet
Hur de tidigaste livsformerna uppstod på jorden är en av vetenskapens stora obesvarade frågor. Den grundläggande frågan är på vilka sätt och under vilka omständigheter en samling livlös materia kan omvandlas till något som kan betraktas som levande. En ny hypotes är att övergången från livlös till levande materia inte är en unik händelse, utan i själva verket uppstår spontant i system av kemiska och fysikaliska processer. Målet med denna Advanced Study Group är att formulera och observera generella, grundläggande principer i denna övergång från ”dött” till ”levande”, vilket skulle ge oss en fördjupad förståelse för hur liv kan uppstå i olika miljöer. Koordinator är Hanna Wacklin-Knecht (LTH)
ASG Nästa generationens hälsolandskap: nya tvärvetenskapliga perspektiv på framtidens vårdinrättningar
Flera sjukhusområden närmar sig snabbt sitt bästföredatum. Som ett resultat av detta pågår det flera byggprocesser för framtida sjukhusområden. Traditionellt har utvärderingen av sjukhus fokuserat på processer, styrning och på tekniska aspekter av driften, medan patienternas och personalens upplevelser har reducerats till enkelt mätbara aspekter i form av kliniska resultat och kostnadsanalyser. För att kunna navigera i det komplexa landskap som framtidens hälso- och sjukvård utgör är det av central betydelse att anta ett mer omfattande och tvärvetenskapligt tillvägagångssätt för att förstå framtidens vårdbyggnader och hur de bidrar till medkänsla som en nödvändig och integrerad aspekt av framtida hållbara hälsolandskap. Koordinator är Henrik Loodin (Samhällsvetenskapliga fakulteten).