Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Pufendorf-Temat banar väg för nya genombrott om perenna grödor

Lennart Olsson och vetegräset Kernza. Foto
Lennart Olssons nya EU projekt ska ska undersöka möjligheter och hinder för en framtida övergång till ett jordbruk med helt nya perenna (fleråriga) grödor.

Professor Lennart Olsson har tilldelats ERC Advanced Grant på 2,5 miljoner euro för att vidareutveckla och fördjupa sin forskning om perenna grödor för en övergång till ett hållbart livsmedelssystem – forskning som en gång tog fart vid Pufendorfinstitutet.

Ett av 2022 års viktigaste vetenskapliga genombrott var flerårigt ris. Detta enligt tidskriften Science, som med hänvisning till en artikel i Nature Sustainability samma år, listar det som ”ett av de 10 viktigaste vetenskapliga genombrotten under året”. En viktig katalysator för forskningen var den internationella konferensen ”Is the Future of Agriculture Perennial?” som institutet och Temat DOMESTICATION anordnade tillsammans med The Land Institute i USA, 2019.

Jag tror att när man i framtiden ska försöka identifiera ett speciellt tillfälle då den perenna revolutionen tog fart så var det vår konferens på Pufendorfinstitutet i maj 2019

– Konferensen 2019 samlade för första gången alla som sysslade med den här forskningen i världen. Det var ett revolutionerande moment för den fortsatta forskningen.… jag tror att när man i framtiden ska försöka identifiera ett speciellt tillfälle då den perenna revolutionen tog fart så var det vår konferens på Pufendorfinstitutet i maj 2019, säger den tidigare Tema- koordinatorn Lennart Olsson, som nu tilldelas det prestigefyllda EU-anslaget för hans visionära forskning om perenna grödor.

Han berättar att det var konferensen som bidrog till att föra samman författarna bakom artikeln i Nature Sustainability, och lyfter fram institutets roll i att bana väg för forskning om perenna grödor i stort, liksom för hans egen fortsatta forskning på området

– Pufendorf-Temat var en unik möjlighet. Det var extremt viktigt att få möjligheten och tiden att diskutera i en så tvärvetenskaplig och eklektisk grupp. Även om vi inte alltid kände att vi kom framåt där och då, så kan jag se nu att diskussionerna och arbetet i Temat var otroligt viktigt för processen framåt. Inte minst gav det mig möjligheten att vässa mina argument och bredda min kunskap – då alla i gruppen inte var lika övertygande om idén, säger Lennart Olsson.

Lennart Olssons nya EU projekt med namnet PERENNIAL/Is there a PERENNIAL future of agriculture? är ett så kallat Advanced Grant på fem år som gör det möjligt för forskare att utforska sina mest innovativa och ambitiösa idéer. Projektet ska undersöka möjligheter och hinder för en framtida övergång till ett jordbruk med helt nya perenna (fleråriga) grödor.

–  Det handlar om att försöka korrigera ett 10 000 år gammalt ”misstag” (att vi domesticerade ettåriga grödor), och i grunden förändra hela vårt livsmedelssystem, och därmed bidra till en ny jordbruksrevolution. En övergång till perenna grödor kan vi lösa nästa alla de utmaningar som jordbruket kämpar med idag, såsom erosion, näringsläckage, spridning av gifter, utsläpp av växthusgaser, höga kostnader och sårbarhet för klimatförändringar. Det är också ett sätt att förändra jordbruket i en riktning tillbaka mot ett fungerande ekosystem, menar Lennart Olsson.

– Det som skiljer den här typen av projekt från andra projekt är att man har stor frihet att bedriva forskningen utan krav på några särskilda resultat, säger Lennart Olsson som tror att det var projektets visionära anslag som övertygade ERC-panelen.

Om perenna grödor

Idag odlas nästan 80% av världens jordbruksmark med ettåriga grödor som måste sås på nytt varje år. Med klimatförändringarna kommer dessa att bli allt mer utsatta för klimatstress och i slutändan olämpliga för många regioner i världen. Odlingssystem som istället bygger på nya perenna sorter skulle ge nya möjligheter att bättre anpassa jordbruket till ett förändrat klimat. De viktigaste fördelarna med perenna grödor är att deras djupa rotsystem hjälper till att binda kol i marken under lång tid, att vatten och näringsämnen används mer effektivt och att ogräs konkurreras ut. Några av de perenna grödorna är dessutom exceptionellt motståndskraftiga mot torka och kan nästan helt eliminera jorderosion och näringsläckage. En övergång till perenna grödor skulle omvandla jordbruket till en kolsänka och skulle även minska utsläppen av växthusgaserna lustgas och metan. Dessutom skulle det drastiskt minska jordbrukets kostnader vilket skulle kunna resultera i sociala och ekonomiska fördelar.

Om Lennart Olsson

Lennart Olsson. Foto.

Lennart Olsson är professor i geografi vid LUCSUS (Lund University Centre for Sustainability Studies). 2018-2019 var han koordinator för Temat DOMESTICATION vid Pufendorfinstitutet. 

Läs mer om Pufendorf-Temat DOMESTICATION i Lunds universitets forskningsportal

Läs mer om Lennart Olssons forskning i Lunds universitets forskningsportal

 

Om ERC Advanced Grants

European Research Councils (ERC) uppdrag är att främja forskning av högsta kvalité genom omfattande och långsiktig finansiering. Anslagen söks i internationell konkurrens med vetenskaplig excellens som enda urvalskriterium. Advanced Grants (AdG) gäller för maximalt 5 år och 2,5 miljoner euro och ska  göra det möjligt för forskarna att utforska sina mestinnovativa och ambitiösa idéer.

De övriga lundaforskarna som får Advanced Grants i denna omgång är kemiprofessorn Sara Linse och överläkaren och professorn Oskar Hansson.
Läs mer om samtliga vinnare i en artikel på lu.se