Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hallå - Jesper Falkheimer, Pufendorfinstitutets nya ordförande

Jesper Falkheimer

I December tillträde Jesper Falkheimer som Pufendorfinstitutets nya styrelseordförande. I denna intervju får vi ta del av hans tankar kring sitt nya uppdrag och hur han ser på Pufendorfinstitutets roll vid Lunds universitet.

Du  är professor i strategisk kommunikation och har  tidigare bl.a varit rektor för Campus Helsingborg  - vilka erfarenheter därifrån tar du med dig i din roll som Pufendorfinstitutets ordförande?

Jag har haft förmånen att arbeta med ledarskap inom flervetenskapliga miljöer och hoppas kunna dra nytta av dessa erfarenheter. Min egen forskning handlar just nu mest om informationspåverkan, desinformation och kriskommunikation - frågor som också kräver tvärvetenskaplig forskning. Min senaste ledningsroll var som chef för sektionen Forskning, samverkan och Innovation (FSI) och där lärde jag mig en del om alla fantastiska forskningsmiljöer som finns på vårt universitet.

Vad ser du mest fram emot som ny styrelseordförande för Pufendorfinstitutet?

Att tillsammans med den eminenta styrelsen och ledningen försöka bidra till utvecklingen av institutet, som har en ny klok och offensiv verksamhetsstrategi på gång. Sen lär det blir mycket fokus på att bedöma ansökningar och skapa incitament för excellenta Teman och ASG:s.

Vad ser du som institutets unika bidrag till Lunds universitet?

För mig är Pufendorfinstitutet en av universitetets kronjuveler. Till skillnad från mycket av vår tids forskningsfinansiering så bygger institutets satsningar på fria idéer från forskare och forskargrupper, inte på utlysningar med förbestämda inriktningar. Detta i kombination med att institutet kopplar samman forskare från alla fakulteter - och internationella gästforskare - i tvärvetenskapliga inkubatorer gör verksamheten unik.

Har du själv arbetat i ett Tema eller en ASG vid institutet? 

Jag önskar jag kunde säga ja, men tyvärr har jag inte haft möjlighet. 

Läs mer om jesper Falkheimer i Lunds universitets forskningsportal