Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Markanvändningskonflikter i Sverige

ASG 2023-2024

Frågan om hur vi mest effektivt och hållbart ska använda vår mark är föremål för många konflikter. I Sverige bevittnar vi konflikter kring markanvändningspraktiker inom ett antal känsliga områden, t.ex. den svenska skogsbruksmodellen eller miljövinsterna med ekologiskt jordbruk. Dessa konflikter präglas av en ökad polarisering mellan olika grupper.

skogsbruk med kalhygge. Foto.

Denna ASG studerar den ökade polariseringen, och dess olika drivkrafter och mekanismer, kring markanvändningskonflikter i Sverige och försöker utveckla nya forskningsbaserade analytiska tillvägagångssätt för att förstå och hantera dessa konflikter ur ett nationellt och internationellt perspektiv. Gruppen kommer att använda konflikterna kring den svenska oskyddade gammelskogen som ett exempel.

Gruppen syftar till att bygga en forskningsplattform som förenar den mångsidiga kompetensen vid Lunds universitet i denna angelägna fråga.