Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Pufendorf & Friends 11 april: Havet som vän och fiende - om det kustnära boendets framtid

Röd liten stuga precis vid ett spegelblankt hav. Foto.

Skånes stormdrabbade kustremsor, där havsnära boende förvandlats till plockepinn, har fått ökad medial uppmärksamhet de senaste veckorna. Att något måste göras för att skydda våra kuster verkar vara oomstritt, men vem - eller vilka - har ansvaret?
Ta med en kollega och kom på "forskar-afterwork" på Pufendorfinstitutet!

Mitt under Lunds universitets Hållbarhetsvecka, bjuder Pufendorfinstitutet vid Lunds universitet in till afterwork med tillhörande stimulerande samtal: vårt omtyckta "Pufendorf & Friends". 

Kvällens samtal handlar om det kustnära boendets klimatutmaningar, som belyser individens och samhällets perspektiv på risker, osäkerhet och ansvar. Hur kan det egentligen komma sig att besluts- och planeringsprocesser för kustnära boende inte riktigt hänger med? Att få kustskydds- och anpassningsåtgärder genomförts i Sverige? Handlar det "bara" om att det historiskt sett inte funnits så stora risker för kusterna? Och hur kan tvärvetenskaplig forskning bidra till att ställa rätt frågor - och besvara dem?

Pufendorf & Friends-panelen den 11 april består av Anders Rimne från Boverket, Pär Svensson från Malmö Stad och Caroline Hallin från LTH (tillika koordinator för det pågående Pufendorftemat "Kustperspektiv"). 
Hur kan det egentligen komma sig att besluts- och planeringsprocesser för kustnära boende inte riktigt hänger med och att få kustskydds- och anpassningsåtgärder genomförts i Sverige? Handlar det "bara" om att det historiskt sett inte funnits så stora risker för kusterna?  Och hur kan tvärvetenskaplig forskning bidra till att besvara frågorna?

Start kl. 16.00 - vi bjuder givetvis på dryck och snacks. Ingen föranmälan krävs. 
Plats: Pufendorfinstitutet, Biskopsgatan 3 (Skulptursalen), Lund. 

Temat "Kustperspektiv" i medierna

Pufendorftemats medlemmar har skrivit en debattartikel om kusterosionen i Skåne: "De värsta konsekvenserna av Babet ligger framför oss". Artikeln publicerades i Sydsvenska Dagbladet den 28 februari 2024. 
Läs hela artikeln i Sydsvenskan (öppnas i nytt fönster)

TV4 har gjort en intervju med drabbade vid sydkusten i Skåne och med Pufendorftemats koordinator Caroline Hallin
Nyheter från TV4 - tv4.se

Tidningen Lundagård har en artikel om problematik och vikten av tvärvetenskaplig forskning som en del av lösningen:
När Skåne läggs under havsytan – Lundagard.se

Läs mer om Pufendorftemat: Kustperspektiv på Pufendorfinstitutets webbplats


Hållbarhetsveckan 2024

Det här eventet är en del av Hållbarhetsveckan 2024, ett årligt event som arrangeras i samarbete mellan Lunds universitet och Lunds kommun. I årets program 8-13 april hittar du föreläsningar, workshops, guidade turer, utställningar, med mera.
Ta del av hela programmet här - hallbarhet.lu.se