Är framtidens jordbruk flerårigt?

Lennart Olsson och Wim Carton, medlemmar i Pufendorfinstitutets tema Domestication har nyligen publicerat en artikel där de undersöker möjligheterna att övergå till ett jordbruk med fleråriga (perenna) grödor.
perenna grödor

Modernt jordbruk är förknippat med många miljöproblem, såsom markförstöring, vattenföroreningar och växthusgasutsläpp. Socioekonomiskt karaktäriseras det av teknologiska förändringar, ökad mekanisering och ekonomisk konsolidering, samtidigt som den ekonomiska avkastningen till jordbrukarna försämras. En grundorsak är dominansen av ettåriga växter som odlas i monokulturer. Forskarna menar att en övergång till fleråriga grödor kan ge mer hållbara agroekosystem med potential att öka ekonomin för jordbruket och landsbygden i stort.

Läsa hela artiklen:

Is the future of agriculture perennial? Imperatives and opportunities to reinvent agriculture by shifting from annual monocultures to perennial polycultures

Läs mer om temat Domestication här